Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Γιώργος Πολυμενάκος - " Τα Χρυσά Μαλλιά της Βερενίκης "



Θαρθεί μια μαγική βραδιά
που ο κόσμος θα θυμίζει
τη Χώρα των Θαυμάτων
της Αλίκης

Θα γίνουν άστρα τα φιλιά
και θα μπλεχτούν εκεί ψηλά
με τα χρυσά μαλλιά
της Βερενίκης

Αυτά που βλέπω γύρω μου
με κάνουν κι αγριεύομαι...
Γι΄ αυτό κι εγώ με μάτια ανοιχτά
θα ονειρεύομαι...

Θαρθεί μια ξαφνική βραδιά
που οι δέκτες θα σιγήσουν
και οι οθόνες όλες
θα μπλοκάρουν

Κι όταν θα ανάψουνε ξανά,
το μήνυμα θα λέει απλά:
"Το όνειρό μας
δεν θα μας το πάρουν"...

Αυτά που βλέπω γύρω μου
με κάνουν κι αγριεύομαι...
Γι΄ αυτό κι εγώ με μάτια ανοιχτά
θα ονειρεύομαι...


4 σχόλια:

  1. Είμαι εντυπωσιασμένος από την ολοκληρωμένη, επαγγελματική δουλειά. Στίχος, μουσική, φωνή, εικόνα, όλα τέλεια και για μένα πέρα από όλα, ένα πολύ όμορφο τραγούδι, κάτι που συμβαίνει σπάνια τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκλονίστηκα !
    Το τέλειο ποίημα στα χέρια και στη σκέψη σου
    Η εξέλιξη τρομακτική …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η Κόμη της Βερενίκης είναι αστερισμός του βορείου ουράνιου ημισφαιρίου. Ο αστερισμός οφείλει το όνομά του σε μια ιστορία που φτάνει ως τις μέρες μας από την πτολεμαϊκή Αίγυπτο, και συγκεκριμένα όταν στο θρόνο βρισκόταν ο Πτολεμαίος Γ' Ευεργέτης και η σύζυγός του Βερενίκη Β'. Λίγο μετά το γάμο τους, ο Πτολεμαίος αναχώρησε από την Αίγυπτο για να υποστηρίξει την αδερφή του, που ονομαζόταν επίσης Βερενίκη, στον Τρίτο Συριακό Πόλεμο. Ο Καλλίμαχος συγκεκριμένα αναφέρει πως την άφησε στο νυφικό της κρεβάτι. Ο θρύλος λέει πως η Βερενίκη αφιέρωσε στη θεά Αφροδίτη, και συγκεκριμένα στο ναό της στο Ζεφύριο, τα πλόυσια και πανέμορφα μαλλιά της, προκειμένου ο Πτολεμαίος να επιστρέψει ασφαλής. Ο φαραώ επέστρεψε πράγματι έχοντας συλλέξει μια σειρά από νίκες το 245 π.Χ., και η Βερενίκη εκπλήρωσε το τάμα της. Την άλλη μέρα όμως τα μαλλιά της είχαν εξαφανιστεί από το ναό. Ο Κόνων από τη Σάμο, ένας μαθηματικός και αστρονόμος που ζούσε στην αυλή του φαραώ, υποστήριξε πως οι θεοί τοποθέτησαν τη χαμένη κόμη ανάμεσα στα αστέρια. Ο αστερισμός αυτός φέρει ακόμη και σήμερα το όνομα "Coma Berenice" (Η Κόμη της Βερενίκης)."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν όλα γύρω γίνονται εφιαλτικά μια λύση μοιάζει να είναι η φυγή προς τα αστέρια του ουρανού ή προς τα "αστέρια" του θεάματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή